Tiroit Kanserinin Nedeni Çernobil

Türkiye'de kadınların yüzde 20'sinde görülen tiroit kanseri, son yıllarda meme kanserinden sonra kadın kanserlerinde ikinci sırada yer alıyor.

Tiroit Kanserinin Nedeni Çernobil
04 Mayıs 2019 - 14:43

1986 yılında Çernobil'de yaşanan kazadan yıllar sonra tiroit kanserinde artış olduğunu belirten Doç. Dr. Bülent Dinç, tiroit kanseri 6 kadın hastayı, yeni bir yöntem olan ağız içinden ameliyatla sağlığına kavuşturdu.

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nden Doç. Dr. Bülent Dinç, tiroit kanserinin son yıllarda ülkemizde artış gösteren hastalık grubunda yer aldığını belirtti. Doç. Dr. Dinç, Türk Halk Sağlığı verilerine göre kadınlar arasında meme kanserinden sonra en sık görülen kanser türünün tiroit kanseri olduğunu kaydetti.

Türkiye'de kadınların yüzde 20, erkeklerin yüzde 5'inde tiroit kanseri görüldüğünü söyleyen Doç. Dr. Dinç, 'Bunun en büyük nedenlerinden biri, 1986 yılında Çernobil'de meydana gelen kaza.

Yüksek radyasyon maruziyetinin 20-30 yıl sonra tiroit kanseri sıklığında artma gösterdiği düşünülüyor dedi. Tiroit kanserlerinde artışın bir başka nedeninin tiroit hastalıkları için ultrasonun günlük pratiğe girmesi ve uygulanması olduğunu belirten Doç. Dr. Dinç, 'Bu da hastalara tanı koyma şansımızı arttrıyor dedi.

İZSİZ AMELİYAT YÖNTEMİ

Tiroit kanserlerinin tedavisinin ameliyat olduğunu kaydeden Doç. Dr. Dinç, 'Bu ameliyat dünyada olduğu gibi ülkemizde de açık yapılmakta. Meslektaşlarımız, normal tiroit hastalıklarının dışında tiroit kanserli hastada boynunda daha büyük bir kesi yapmayı tercih ediyor. Ama biz özellikle kadınlarda sık görülmesi nedeniyle bu ameliyatın izsiz yöntemle yapılabileceğini vurguluyoruz dedi.

2018 yılında başladıkları yöntemde ağız içinden tamamen izsiz ameliyat gerçekleştirdiklerini ifade eden Doç. Dr. Dinç, 'Bu ameliyatta özel gelişmiş aletler kullandığımız için dokuları iki kat daha büyük görebiliyoruz. Böylelikle ses tellerine giden siniri ve paratiroit bezlerini görmemiz daha kolay oluyor. Bu ameliyat ile en çok korkulan ses kısıklığı komplikasyonundan da korumuş oluyoruz diye konuştu.

Ağız içinden yapılan bu ameliyatın tiroit kanseri dışında tiroit bezinde 5 santim büyüklüğünde nodül olanlarda da uygulandığını belirten Doç. Dr. Dinç, 'Kanser şüphesi varsa, 2 santimetrenin üzerindeki nodüllerde bu ameliyatı önermiyoruz. Boyuna daha önce radyasyon almış, cerrahi geçirmiş hastalarda da tercih etmiyoruz. Genellikle erken tanıda uyguladığımız bir yöntem dedi.

Diğer kanserlerde olduğu gibi tiroit kanserinde de erken tanının önemine değinen Doç. Dr. Bülent Dinç, 'Nasıl ki kadınlarda meme kanserinde bir farkındalık yaratıldıysa, kadınlar yıllık kontrollerini ihmal etmiyorsa, tiroit kanserinde de bu şekilde rutin doktor kontrolünden geçmeliler dedi.

6 GÜNDE 6 TİROİT HASTASI KADIN AMELİYAT OLDU

Ağız içinden izsiz yapılan bu ameliyatı bugüne kadar 36 hastaya uyguladıklarını belirten Doç. Dr. Dinç, 'Bu hastaların yarısı tiroit kanseri hastasıydı. Daha önce Kepez Devlet Hastanesi'nde yaptığımız bu ameliyatı artık Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapıyoruz. Son 6 günde 6 tiroit kanserli kadın hastamıza başarılı şekilde bu ameliyatı yaptık diye konuştu.

'ÖNCE ÇOK ÜZÜLDÜM, KORKTUM'

Antalya'da yaşayan bankacı Özlem Akkaya (28), tiroit kanseri tanısının geçen mart ayında konulduğunu belirterek, 'İlk önce çok korktum, çok üzüldüm. Ameliyat olmam gerekiyordu. Bu konuda araştırma yaptım. Sonra Bülent hocayı duydum. Ona geldim. Ameliyatım iyi geçti. Gayet iyiyim. Sesimde sorun yok, boynumda iz yok dedi. Daha önce başvurduğu bir doktorun kendisine 'Tiroit kanseri, kanserin en iyisi dediğini belirten Akkaya, 'Kanseri moralle yenebileceğini öğrendim. Bülent hocamın da desteğiyle şu an iyiyim dedi.

KADIN HASTALARIN DURUMU İYİ

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde son 6 günde tiroit ameliyatı olan kadın hastalardan Nilüfer Tom ise 2 ay önce tiroit kanseri olduğunu öğrendiğini belirtti. Havva Birsen Aksoy da ameliyatın ağız içinden yapılacağını duyduğunda şaşırdığını söyledi. Şubat ayında tanı konulan Ülkü Özdağ, tiroit kanseri olduğunu öğrendiğinde çok kötü hissettiğini, şu an atlattığını ifade ederken, Fatma Otçu da ağız içinden ameliyatı duyduğunda dudak yapısının bozulacağını düşündüğünü, ancak ameliyat sonrası öyle olmadığını gördüğünü söyledi.

Döndü Kamacıhan ise ameliyat öncesi ses kısıklığı yaşayacağını düşündüğünü belirterek, 'Ağız içinden yapıldığını duyunca biraz tedirgin olmuştum. Ses tellerimin zarar göreceğinden korkmuştum. Ama şimdi gayet iyiyim. Evde çocuklar 'Anne sus artık' diye beni susturuyor diye espri yaptı.

ÇERNOBİL KAZASI

Ukrayna'nın Kiev şehri yakınlarında Çernobil Nükleer Santrali, 26 Nisan 1986'da patladı. Bakıma alınan santralin dördüncü reaktöründe meydana gelen patlama, Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombalarını 200 kat aşan bir etki yaratmıştı.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum